Kungsleden® (coming soon)

indelning-fjalletappindelning-fjallI slutet av 1800-talet kom de första idéerna på att skapa en sammanhängande vandringsled i fjällvärlden i svenska Lappland. Då som nu var Svenska Turistföreningen organisatör och själva leden underhålls av Naturvårdsverket. Leden skulle passera de vackraste platserna och därför komma att bli ”kungen av leder” – Kungsleden. På 1920-talet rösades sträckan Kvikkjokk till Abisko och idag sträcker sig Kungsleden cirka 43 mil från Abisko i norr till Hemavan i söder. Utmed leden finns ett väl utbyggt system av fjällstationer och fjällstugor, som gör vandringen både enkel och rolig, oavsett om du kommer på sommaren eller på vintern.

Fakta

Längd: 425 km från Abisko till Hemavan.
Boende: 16 platser med STFs fjällstugor, 4 fjällstationer och 2 fjällnära vandrarhem.
Högsta punkt: Tjäktjapasset 1150 m ö.h.
Lägsta punkt: Kvikkjokk 302 m ö.h.
Veckoetapper: 5 varav 4 med STF Fjällstugor

Nationalparker

Kungsleden passerar genom 4 av Sveriges 29 nationalparker. Nationalparkerna ägs av staten och i parkerna gäller speciella regler och olika föreskrifter. Läs mer om vad som gäller i respektive park:

Abisko     Stora sjöfallet     Sarek      Pieljakaise

Etapper

På Outdoorkartan täcks Kungsleden av blad 1–6. Leden är särskilt markerad med uppgifter om distans och ungefärlig vandringstid för olika etapper. OBS! Uppskattad vandringstid är endast ett riktmärke och kan variera kraftigt beroende på egen förmåga samt rådande väder. Etapptiden är baserad på vandring sommartid i nord/sydlig riktning. Utförlig etappbeskrivning

Leder, broar, vindskydd

Lappland har över 200 mil markerade leder. Vinterleder är i terrängen markerade med röda kryss. Sommarleder är tydliga stigar som är markerade med stenrösen eller färgmarkeringar. Här och där mellan fjällstugorna finns rastskydd.

Båtar längs Kungsleden

Du som vandrar Kungsleden behöver transportera dig med båt på fyra ställen – vid Teusajaure, Saltoluokta, Sitojaure samt vid Aktse. På alla platser förutom Saltoluokta finns roddbåtar att tillgå, men det går också att beställa eller följa med på schemalagda turer. Observera att all båttrafik sker mot betalning, så ta med dig kontanter. För mer info: Svenska Turistforeningen.

Skotertrafik

Stora delar av Kungsleden ligger inom områden som omfattas av förbud mot skotertrafik. Dessutom kan ytterligare områden också omfattas, vid vissa tillfällen. För att ta reda på vad som gäller – gå in på hemsidan för respektive Länsstyrelse.
Länsstyrelsen Norrbotten     Länsstyrelsen Västerbotten

Att bo i fjällstuga

STF:s fjällstugor ligger på natursköna platser utmed Kungsleden, en dagstur från varandra (10–20 km). Stugorna har självhushåll med enkel och gemytlig standard. Du får själv laga mat, hämta vatten, städa och hugga ved. Köken har gasolspis, kokkärl, tallrikar, muggar och bestick. El finns ej, stugorna värms med ved eller gasol. Många av STF:s fjällstugor har butik med proviant. Stugvärd finns på plats hela säsongen. Säsong: mitten av februari – början av maj och midsommar – mitten av september. Boende sker i flerbäddsrum (oftast 4 bäddar) med breda sängar, madrass, kudde, täcke. Lakan/sovsäck tar du med själv. Du kan inte boka plats i förväg, men du är alltid välkommen att stanna. Är det fullt ordnas en madrass på golvet. Avgift kontant på plats eller via förhandsbetalning på STFs hemsida, i vissa stugor även kortbetalning. Mer info om boende och betalningssätt: Svenska Turistforeningen.

Stötta Kungsleden

stf_stotta-kungsleden_original-224x300Outdoorkartan bidrar till projektet Stötta Kungsleden. För varje såld karta där Kungsleden presenteras (blad 1–6) skänker vi 2kr till projektet. Du kan också hjälpa till att bevara den svenska fjällvärlden och rädda leden för morgondagens generationer.

Tips

Du hittar mycket mer info om Kungsleden, boende, praktiska tips och fjällsäkerhet på Svenska Turistförenings hemsida samt i deras folder. En stor del av ovanstående information är hämtad från dessa sidor och publicerade med tillstånd av STF.

Info om Kungsleden     Folder om Kungsleden     Info om fjällen

Sjöström&Wiman Webbyrå och Reklam